Despre UV-C

Ce sunt radiaţiile UV-C

Radiațiile ultraviolete sunt radiații electromagnetice, ca și lumina vizibilă. Spre deosebire de cel vizibil, spectrul ultraviolet nu este vizibil de către ochiul uman, având o lungime de undă prea mică.

 

Cum dezinfectează?

Dispozitivele UV-C ale WOLF-e ROBOTICS utilizează în mod specific lungimea de undă 253.7nm. Aceasta este dovedită științific a provoca daune fotochimice ADN-ului și ARN-ului virusurilor și bacteriilor.
Această deteriorare biologică inactivează celula și previne reproducerea, implicit și capacitatea de infectare.
Eficacitatea germicidă este determinată de doza totală de radiații la care este expusă suprafața („fluence”), care este un produs al intensității lămpii și a duratei expunerii.

 

 F.A.Q.

 

Care este doza UVC pentru uciderea sau dezactivarea virusului COVID-19?
Pentru SARS-COV-2 un studiu recent realizat de Boston University (16 iun 2020) a determinat că o doză de 5 mJ/cm2 este suficientă pentru inactivarea 99% a virusului SARS-COV-2, iar o doză de 22mJ/cm2 pentru inactivarea 99.9999%.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273323/

 

Sunt dispozitivele UVC sigure pentru utilizarea în spaţii publice precum școli?

Dispozitivele pentru dezinfecţia aerului cu lămpi ascunse în interiorul carcasei pot fi folosite în siguranţă în preajma oamenilor dacă folosesc surse UVC de la producători reputabili ce nu produc ozon în cantităţi semnificative.

Dispozitivele pentru dezinfecţia suprafeţelor, cu lămpi expuse (vizibile din exteriorul dispozitivului) pot fi folosite în siguranţă DOAR dacă sunt prevăzute cu dispozitive suplimentare de siguranţă, precum senzori de prezenţă ce opresc automat lampa dacă detectează mișcare în apropiere. De asemenea, operatorii trebuie instruiţi pentru a folosi aceste dispozitve în siguranţă, doar în spaţii în care nu sunt prezente alte persoane.

Toate dispozitivele produse de Wolf-e Robotics dispun de aceste măsuri de siguranţă și sunt deci sigure pentru a fi folosite în spaţii publice, cu respectarea normelor de siguranţă.

 

Produsele pe care le găsesc pe diverse site-uri web cum ar fi eMAG pot fi utilizate în siguranță pentru dezinfectarea medicală?
Dispozitivele vândute pe piețele generale, cum ar fi eMAG, Amazon și Alibaba, nu sunt reglementate pentru radianta lor UV, iar dispozitivele vândute ca emițătoare UV-C nu pot fi garantate să funcționeze așa cum este descris. Sursele și dispozitivele UV-C trebuie achiziționate de la furnizori de reputabili, de încredere. Vă rugăm să consultați furnizorul și consultați sfatul IUVA pentru îndrumări suplimentare.

Link: https://iuva.org/Advice-selection/operation-of-equipment-for-the-UV-disinfection-of-air-and

 

Se poate utiliza lumina UVC pentru dezinfectarea directă a persoanelor?
Radiaţiile UVC dăunează pielii și ochilor. NU priviți lumina UV și nu expuneți nicio parte a corpului direct la lumina produsă de o lampă UVC. Radiaţiile ultraviolete nu ar trebui să fie folosite și sunt destinate pentru dezinfectarea directă a corpului uman.

 

Utilizarea UVC la lungimea de undă de 185 nm, care generează ozon, ar fi la fel de eficientă ca UVC la lungimea de 254 nm?
Studiile au arătat că lumina UVC la lungimile de undă de 254 nm-265 nm perturbă procesul de replicare a ADN / ARN în celule. Ozonul este un produs chimic toxic produs de lumina UVC de 185nm care interacționează cu oxigenul din aer, care dezinfectează la fel ca orice dezinfectant chimic. În timp ce ozonul se disipă în timp, acesta poate fi coroziv și efectele sale asupra obiectelor tratate trebuie înțelese înainte de a fi utilizat. De asemenea, este un iritant pulmonar și este reglementat de NIOSH ca un pericol cunoscut pentru siguranță. Dispozitivele Wolf-e Robotics folosesc exclusiv surse UVC ce opereaza la 254nm și nu produc ozon.

 

In descrierile produselor de dezinfecție apar termenii „watt” și „jouli”. Ce înseamnă acești termeni? Sunt la fel? De ce sunt importanți?
Majoritatea oamenilor par să fie familiarizați cu termenul „wați” (de la becuri și facturi electrice); dar probabil nu si cu termenul „jouli” (un termen de măsurare metrică). Pe scurt, ambele sunt utilizate pentru măsurarea energiei sub orice formă (de exemplu, electricitate, precum și lumină):
Un Watt este o măsură a vitezei de livrare a energiei (analog cu debitul in litri pe minut pentru livrarea apei). W = J/s
Un Joul este o măsură cumulativă a cantității totale de energie livrată (analog cu totalul de litri de apă livrați). De obicei, este asociat cu cât timp a fost nevoie pentru a furniza energie. J = W * s

TOP