Cât de eficientă este sterilizarea UV pentru dezinfecția aerului? Cât de eficientă este o lampă, un aparat UV de sterilizare încăperi? Funcționează pentru bacterii și viruși? Care sunt argumentele pro și contra?
Acestea sunt întrebările pe care le auzim referitor la dezinfecția aerului, mai ales când ne gândim la clădiri de birouri, școli sau grădinițe. Cu tot mai multe produse de sterilizare UV care vin pe piață, s-ar putea să vă întrebați dacă merită încercate. Și care merită!
Lumina UV a fost folosită pentru sterilizare și dezinfecție încă de la mijlocul secolului XX. Odată cu progresele tehnologice, în special în ceea ce privește becurile UV în sine, durata lor crescută de viață (mii de ore) și dimensiunea mai mică au lărgit domeniile în care lampa UV bactericidă poate fi utilizată. În prezent, aceasta este folosită pentru a dezinfecta apa, aerul, fructele și legumele, ustensile chirurgicale, tablete, jucării și o varietate de suprafețe.
Ce este însă foarte important de știut: când vine vorba de sterilizare, nu toate tipurile de UV sunt eficiente. Ce înseamnă asta? Din punct de vedere tehnic, ultravioletul (UV) înseamnă „dincolo de violet” și se referă la o gamă de unde electromagnetice cu o lungime de undă mai scurtă (frecvență și energie mai mare) decât lumina violetă vizibilă. Gama de unde UV este împărțită în trei tipuri, cu lungimi de undă și energii diferite: UV-A, UV-B și UV-C. Pentru sterilizarea UV, numai gama UV-C (100-280nm) are suficient de mare energie pentru a ucide eficient microorganismele. Când cumpărați un produs de sterilizare UV, asigurați-vă că lungimea de undă a acestuia se încadrează în intervalele potrivite UV-C.
Aparatele UV de sterilizare pentru încăperi au început să câștige popularitate, în ultimii ani, nu doar datorită pandemiei. Ele reprezintă o modalitate eficientă de a curăța rapid aerul din spațiile mari, fiind frecvent folosite pentru clădiri de birouri, instituții publice, școli, grădinițe, hoteluri, restaurante sau aeroporturi. Bacteriile, virusurile și mucegaiul se deplasează pe curenții de aer dintr-un spațiu în altul. Nu le putem vedea, dar sunt în jur și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Pot fi responsabile pentru transmiterea unei răceli, a unui virus sau a gripei între colegii de muncă sau de școală. Aici nu ne limităm doar la infecția cu Coronavirus (COVID-19). Iritanții pot declanșa și exacerba alergiile și astmul. Unele microorganisme ar putea fi, de asemenea, dezastruoase pentru persoanele cu sistemul imunitar compromis.
De departe, cea mai eficientă utilizare pentru lumina ultravioletă germicidă este de a distruge particulele de virus din aer. Principalul avantaj al acestui tip de tehnologie îl constituie proprietatea de a distruge eficient patogenii (de la virusul gripal, la cel al rujeolei și tuberculozei și până la coronaviruși), fără a dăuna țesuturilor umane expuse. Cercetările au arătat că expunerea continuă la lumina ultravioletă în locuri publice are ca rezultat o inactivare virală de aproximativ 95% în circa 8 minute de expunere. Astfel, rămânând în limitele actuale ale dozelor reglementate, expunerea la o doză adecvată de radiații UV-C asigură o reducere majoră a nivelului ambiant al virusurilor transportate prin aer în locurile publice.
Nu în ultimul rând, acum știm că particulele de aerosoli reprezintă o cale principală de transmitere a virusului SARS CoV 2. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (US CDC) au confirmat concluziile cercetării și și-au actualizat recent îndrumările. Acest lucru se datorează faptului că virusul poate pluti literalmente prin aer și poate fi inspirat. O bună ventilație și un „aer curat” sunt, prin urmare, esențiale, la fel ca și modalitățile de dezinfectare a aerului.
Dezinfectarea aerului este de două ori importantă, având în vedere primii pași care trebuie întreprinși pentru redeschiderea și menținerea activității în birouri, școli, magazine, restaurante, săli de sport și organizarea evenimentelor în interior. Deschiderea ferestrelor pentru a reduce agenții patogeni ajută, prin schimbarea și împrospătarea aerului. Obiceiul poate elimina aproximativ 63% dintre agenții patogeni dintr-o cameră, într-o oră. Prin urmare, o astfel de ventilație este departe de a reprezenta o soluție de dezinfecție eficientă. Aceasta ar necesita îndepărtarea a peste 90% dintre agenții patogeni și nu este întotdeauna posibilă, în special în interiorul clădirilor de birouri, școlilor și grădinițelor. Soluția o constituie dispozitivele UV-C, cu rol major pentru funcționarea în bune condiții a instituțiilor enumerate anterior, împiedicând eficient transmiterea virușilor.
Ce este, însă, bine de știut când optăm pentru o lampă UV bactericidă pentru încăperi este că acestea pot avea și efecte secundare asupra sănătății. De aceea este foarte important ca lămpile UV pentru sterilizarea încăperilor să fie alese, instalate și – mai ales – operate corespunzător. În primul rând, aceste dispozitive nu trebuie achiziționate de pe site-urile de chilipiruri ci doar de la producători de încredere.
Vă asigurăm că toate dispozitivele produse de Wolf-e Robotics sunt fabricate după cele mai înalte standarde de calitate. Mai mult, dispun și de documentație completă de exploatare, fiind sigure și recomandate pentru a fi folosite în spaţii publice, cu respectarea normelor de siguranţă.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.
Urmărește-ne pe Facebook și LinkedIn!