Revenirea la birou a angajaților devine o prioritate pentru departamentele de Resurse Umane în anul 2022. Unele business-uri au înregistrat scăderi semnificative ale productivității muncii datorate modului remote de lucru din ultimii doi ani, altele însă s-au adaptat și și-au crescut indicatorii financiari.
Dacă mediul corporate setează o direcție clară – lucrul de la birou ca primă opțiune și lucrul în sistem hibrid, ca variantă secundară, din partea angajaților lucrurile stau puțin diferit. Un studiu recent realizat ne arată că doar 8% dintre angajații corporate aleg ca primă variantă „office”, majoritatea (87%) alege varianta „blended”, iar doar 5% vor să lucreze exclusiv „virtual”.
În ultimul timp am auzit tot felul de păreri: angajații care vor să vină la birou să socializeze în primul rând, alții care amenință că își dau demisia dacă nu mai sunt lăsați să lucreze de acasă, directori de HR care pledează pentru revenirea la sistemul de lucru clasic, cel de dinaintea pandemiei … cert este că vom asista la multe schimbări în următorii ani – reziliența la schimbare, sănătătatea mintală și productivitatea angajaților vor fi punctele fierbinți care vor caracteriza piața forței de muncă pentru mult timp.
Cum convingem angajații să se întoarcă la birou?
Am întrebat un eșantion de angajați care sunt la acest moment barierele pe care le au în ceea ce privește reîntoarcerea la lucrul face-to-face, de la birou. Toți au adus în discuție în primul rând nesiguranța că locul de muncă este safe, neinfectat și că de fapt le este teama că se pot îmbolnăvi cu virusii SARS-CoV-2, Delta, Omicron și lista poate continua. Abia în plan secund au menționat comoditatea și economisirea timpului cu deplasarea zilnică către/de la locul de muncă.
Așadar, soluția este asigurarea unui mediu de lucru sănătos.
Angajatii vor măsuri de sanitație împotriva virușilor.
Cum asigurăm un mediu sănătos pentru angajații din clădirile de business?
Un mediu sănătos se poate asigura prin dezinfectarea continuă a aerului din spațiile interioare. Aceasta este o metodă utilizată și validată de foarte mulți ani și reprezintă deja un standard de calitate în funcționarea clădirilor de business. În prezent există un trend pe piața din România de a folosi nebulizarea, ceea ce mulți specialiști autohtoni și din străinătate afirmă că este deja un sistem obsolescent, care folosește substanțe nocive ce ajung în final să fie inhalate de către ocupanții cădirii și care nu asigură remanența dezinfectării. Motivul acestui trend al nebulizării este indus de fapt de către companiile de curățenie sau chiar departamentele in-house care aleg cele mai ieftine variante, fără a ține cont de efectele pe termen mediu și lung pe care acestea le au asupra sănătății oamenilor.
Pentru implementaea sistemelor de dezinfecție a aerului și cleaning-ului în clădirile de business decizia de a lucra cu un anumit prestator ar trebui să se ia în primul și în primul rând în funcție de siguranța utilizării sistemelor respective și a minimizării efectelor nocive asupra sănătății angajaților și apoi în funcție de nivelul prețului.
Calitatea aerului interior în clădirile de birouri poate fi asigurată în mod corect doar prin implementarea sistemelor și dispozitivelor de ventilare, purificare și dezinfectare adecvate spațiilor respective și modului de utilizare.
O variantă modernă și eficientă din toate punctele de vedere este folosirea sistemelor de dezinfectare a aerului cu lumină UVC – și aici ne putem referi la:
- dispozitive de sine stătătoare care pot fi plasate în orice spațiu interior și care pot funcționa în mod continuu în prezența oamenilor (birou, lobby, săli sedințe etc.)
- aparate UV germicidale plasate în partea superioară a încăperilor (care sunt de 10 ori mai eficiente decât ventilația mecanică a aerului)
- roboți mobili și autonomi care pot fi utilizați pentru spațiile largi și care dezinfectează aerul și suprafețele în lipsa prezenței oamenilor (lobby, săli sedințe etc., atunci când toată activitatea angajaților s-a terminat, adică în afara orelor de program)
- sisteme integrate pentru HVAC / CTA-uri – obligatorii pentru obținerea standardului WELL V1, V2, Health and Safety
- platformă pentru monitorizarea calității aerului cu ajutorul senzorilor care preiau informațiile și astfel avem în timp real monitorizarea calității aerului din clădirile de birouri
Sisteme pentru HVAC/CTA
Condițiile din centralele de tratare a aerului pot favoriza creșterea bacteriilor și a biofilmelor care conțin mucegaiuri pe suprafețele umede, cum ar fi bateriile de răcire, țevile de colectare a condensului, pereți, umidificatoare, ventilatoare, roți de recuperare a energiei și filtre.
Metodele tradiționale de întreținere a componentelor sistemului de tratare a aerului includ curățarea chimică și mecanică, care poate fi costisitoare, dificil de efectuat și în unele cazuri chiar potențial periculoasă pentru personalul de întreținere și ocupanții clădirii.
Vaporii substanțelor de curățare pot contribui la poluarea aerului din clădire, scurgerea chimică contribuie la contaminarea apelor subterane, iar curățarea mecanică poate reduce durata de viață a componentelor. În plus, performanța sistemului poate începe să se degradeze din nou la scurt timp după curățare, pe măsură ce creșterea microbiană reapare.
În schimb, sistemele cu lumină UVC integrate pentru HVAC / CTA-uri și-au dovedit eficiența în prevenirea creșterii bacteriilor și a mucegaiului pe componentele iradiate, astfel putem detalia avantajele tratamentului de suprafață cu radiațiile ultraviolete:
- Menținerea suprafețelor curate în mod continuu
- Nu se folosesc substanțe chimice, nocive
- Costuri de întreținere mai mici
- Eliminarea intervenției de curățare mecanică
- Performanță îmbunătățită a sistemului
Generare ROI semnificativ pentru orice organizație
Beneficiile creării și menținerii unor medii interioare sănătoase în cadrul clădirilor de business includ componenta altruistă de a pune accent pe îmbunătățirea sănătății angajaților și, prin urmare, a calității vieții, dar este în același timp și generare de valoare financiară semnificativă pentru aproape orice companie care investește în infrastructură sănătoasă a clădirilor. Generarea unui ROI semnificativ pentru orice organizație, prin:
- Creșterea productivității angajaților
- Reducerea zilelor de boală și a celor de concediu medical
- Wellbeing-ul și confortul psihic al angajților ceea ce se transpune în creșterea retenției de personal și micșorarea efortului de recrutare
Când demonstrăm că livrăm ce promitem
Testele de aerofloră realizate în cadrul unei clădiri de business din Ploiești au relevat rezultate excelente la nivelul minimizării riscului de contaminare cu fungi, viruși sau bacterii. În acest sens s-au recoltat probe înainte și după punerea în funcțiune a dispozitivelor Wolf-e ROBOTICS. Analiza a fost realizată de Laboratorul pentru mediu – ALS Life Sciences Romania SRL. Nivel QC: ALS RO Programul de Control al Calitatii. 2001.
Parametrii inițiali ai aerului din încăperile clădirii au fost de 250 CFU/m3 pentru Bacteria și 1050 CFU/m3 pentru Fungi, aceștia înregistrând scăderi considerabile la 1 oră de funcționare a aparatelor de dezinfecție a aerului și apoape eliminarea totală după 4 ore (50 CFU/m3 pentru Bacteria și 50 CFU/m3 pentru Fungi).
Gama de produse Wolf-e ROBOTICS pentru sănătate la birou
Sistemele de dezinfecție, filtrare și purificare cu lumină UV-C sporesc siguranța și scad riscul de infectare la locul de muncă și în mediul clinic. Am combinat dezinfecția cu UVC întâlnită in mediul clinic cu tehnologiile moderne pentru a crea un ecosistem care funcționează continuu și automat pentru a dezinfecta aerul și suprafețele în timp real din clădirile de business. Produsele noastre oferă o soluție holistică care poate aborda orice cazuri de utilizare și care se pot combina pentru a forma o soluție personalizată, adaptată oricărui spațiu interior. Aici aducem în discuție lămpi UV bactericide plasate în partea superioară a încăperilor, sisteme cu UVC pentru HVAC / CTA-uri, roboți mobili și autonomi de dezinfectare a aerului și suprafețelor dar și echipamente smart care pot fi folosite în prezenta oamenilor și care asigură remanența dezinfectării la cele mai înalte standarde de calitate.
Cu alte cuvinte, acum putem intra în orice spațiu fizic, putem colecta câteva informații de bază despre caracteristicile și utilizarea clădirii și putem proiecta o soluție personalizată care maximizează reducerea riscului în acel spațiu specific. Rezultatul final este o eficacitate fără precedent, care produce rezultate de sănătate monumental mai bune pentru oamenii care ocupă spațiul.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.
Urmărește-ne pe Facebook și LinkedIn!