
Trăim în orașe aglomerate.
Lucrăm și învățăm în spații închise, peste 80% din tot timpul nostru.
Ne tratăm, ne deplasăm și călătorim ajungând în locații interioare pe unde trec zeci, sute, mii și poate zeci de mii de oameni.
Respirăm același aer. Același aer cu al altor câteva zeci, sute, mii de oameni …
Pandemia ne-a arătat încă o dată importanța dezinfectării aerului și a suprafețelor, ne-a făcut să căutăm diferite soluții, să le adaptăm stilului nostru de viață și de lucru. Astfel putem dezinfecta cu lămpi bactericide simple sau lămpi UV bactericide plasate în partea superioară a încăperilor, cu sisteme cu UVC pentru HVAC / CTA-uri, cu roboți mobili și autonomi dar și cu echipamente smart care pot fi folosite în prezența oamenilor și care asigură remanența procesului de dezinfectare la cele mai înalte standarde de calitate.
Ce au în comun următoarele locații?
- Transport în comun, autobuze, autocare, trenuri, avioane. Aerogări, Aeroporturi.
- Hoteluri. Pensiuni. Restaurante. Cinema. Teatre. Săli de concerte.
- Grădinițe. Săli de clasă. Școli. Licee. Facultăți.
- Spitale. Cabinete medicale. Cabinete stomatologice.
- Centre recuperare medicală. Cabinete kinetoterapie.
- Centre fitness. Săli de sport. Cabinete cosmetică. Centre remodelare corporală.
- Clădiri de birouri. Spații de birouri. Hub-uri de lucru.
- Centre comerciale. Mall-uri. Magazine.
- Hale industriale. Fabrici. Depozite.
Sunt spații închise și tranzitate de persoane numeroase. Aici vorbim de standarde de lucru, care este important să fie respectate, precum dezinfectare aer și suprafețe în încăperi.
Utilizarea luminii ultraviolete pentru dezinfectarea suprafețelor
Lumina ultravioletă a fost utilizată pentru dezinfecție încă de la mijlocul secolului al XX-lea. Însă efectele sale benefice au fost observate mult mai timpuriu, la mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost studiate efectele bactericide ale luminii soarelui. Tehnologia dezinfecției UV a avansat în ultimii ani, pentru a deveni mai fiabilă. În prezent, becurile UV au o durată de viață nominală de ordinul a mii de ore, ceea ce a permis ca sistemele de dezinfecție să fie recomandate pentru o utilizare pe scară largă.
Prin urmare, utilizarea luminii ultraviolete pentru dezinfectarea suprafețelor în cadrul unor serii de facilități a început să devină tot mai frecventă, datorită ușurinței de utilizare, a timpului scurt de dozare și a eficienței superioare. De la pandemia de COVID-19, cauzată de noul coronavirus SARS CoV-2, tot mai mulți utilizatori sunt interesați să achiziționeze produse cu lumină ultravioletă pentru dezinfectarea suprafețelor din casă, birou, cabinete medicale, spitale, transportul în comun și spații comerciale. De asemenea, utilizarea UV-C este tot mai frecventă în industria medicală. Metoda reprezintă o opțiune prețioasă pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale, asigurând dezinfecția suprafețelor din încăperile spitalelor și cabinetelor medicale, pe lângă metodele de curățare existente.
Cum funcționează dezinfecția UV? Cum înțelegem ce este o dezinfecție cu ultraviolete?
Lumina ultravioletă există în spectrul de lumină între 10 și 400 nm. Intervalul de acțiune germicidă UV se situează între lungimile de undă de 100-280 nm, cunoscută sub numele de UV-C, lungimea de undă maximă pentru activitatea germicidă fiind de 265 nm. Dispozitivele UV-C ale WOLF-e ROBOTICS utilizează în mod specific lungimea de undă 253.7nm.
Această gamă de lumină ultravioletă este absorbită de microorganisme, ceea ce determină modificări în structurile ADN-ului și ARN-ului lor. Aici face ca microorganismele să devină incapabile să se reproducă. O celulă care nu poate reproduce este considerată moartă; întrucât nu se poate înmulți până la un număr infecțios în cadrul unei gazde. Acesta este motivul pentru care dezinfecția UV este uneori numită și iradiere germicidă cu ultraviolete.
Împotriva a ce este eficientă metoda de dezinfecție cu ultraviolete?
Radiațiile UV s-au dovedit a fi eficiente împotriva unui spectru larg de microorganisme. Toate virusurile conțin ARN sau ADN și sunt sensibile la iradiere. În mod similar, bacteriile, cât și ciupercile, conțin ADN și sunt, prin urmare, vulnerabile la lumina UV. Sporii ciupercilor sunt, de asemenea, sensibili la lumina ultravioletă. Bacteriile sunt, în general, mai ușor de inactivat decât virusurile, în timp ce ciupercile și sporii sunt mai greu de inactivat cu ajutorul UV și necesită o doză sporită de radiații UV-C.
Având în vedere utilizarea îndelungată a razelor UV pentru dezinfecție, există o multitudine de informații cu privire la dozele necesare pentru inactivarea diferitelor microorganisme. Eficacitatea germicidă este determinată de doza totală de radiații la care este expusă suprafața („fluence”), care este un produs al intensității lămpii și a duratei expunerii. Pentru SARS-COV-2, un studiu recent realizat de Boston University a determinat că o doză de 5 mJ/cm2 este suficientă pentru inactivarea 99% a virusului SARS-COV-2, iar o doză de 22mJ/cm2 pentru inactivarea 99.9999%. Sursa: aici.
Siguranță
Deoarece nu se adaugă substanțe chimice în aer/apă, nu există niciun tip de subproduse de care să ne îngrijorăm. Nici becurile UV nu necesită o manipulare sau un proces special de eliminare, ceea ce face ca sistemul să constituie o alternativă ecologică la dezinfectanții chimici. UV-C asigură o dezinfecție fără reziduuri, astfel încât nu există nicio preocupare cu privire la existența unor deșeuri periculoase care trebuie eliminate sau neutralizate după ce are loc dezinfecția.
Dispozitivele pentru dezinfecţia aerului cu lămpi ascunse în interiorul carcasei pot fi folosite în siguranţă în preajma oamenilor, dacă folosesc surse UVC de la producători reputabili ce nu produc ozon în cantităţi semnificative. Dispozitivele pentru dezinfecţia suprafeţelor, cu lămpi expuse (vizibile din exteriorul dispozitivului) pot fi folosite în siguranţă DOAR dacă sunt prevăzute cu dispozitive suplimentare de siguranţă, precum senzori de prezenţă ce opresc automat lampa dacă detectează mișcare în apropiere.
De asemenea, operatorii trebuie instruiţi pentru a folosi aceste dispozitive în siguranţă, doar în spaţii în care nu sunt prezente alte persoane. Toate dispozitivele produse de WOLF-e ROBOTICS dispun de aceste măsuri de siguranţă și sunt deci sigure pentru a fi folosite în spaţii publice, cu respectarea normelor de siguranţă.
Au existat preocupări în ceea ce privește mirosurile reziduale care au fost observate după ce încăperile sunt dezinfectate cu lumină ultravioletă și care au fost asociate cu ozonul, un gaz nociv. În realitate, acest miros se datorează reacției dintre razele UV-C și celulele moarte aflate în praful din încăperea dezinfectată.
Până la 80% din praful din aerul din locuințe, birouri și alte medii interioare este alcătuit din celule moarte, provenind din pielea umană și din păr. Celulele pielii și ale părului conțin o proteină numită cheratină, iar părul conține un aminoacid, cisteină. Atunci când lumina UV-C lovește moleculele de cheratină/cisteină, aceasta are suficientă putere pentru a le rupe legăturile chimice interne, creând compuși organici mai mici, care conțin sulf, numiți tioli. Aceștia au un miros extrem de neplăcut. Nasul uman este extrem de sensibil la tioli și îi poate detecta la concentrații de doar o parte pe miliard. Acest lucru înseamnă că orice miros prezent după o dezinfecție UV-C nu este periculos, ceea ce face ca încăperea să fie imediat sigură pentru a intra după ce o dezinfecție UV-C a fost efectuată.
Ușurință în utilizare și calculator timp dezinfecție cu ultraviolete
Mulți utilizatori nu sunt familiarizați cu aspectele tehnice ale dispozitivelor de dezinfecție UV-C. Pentru a le veni în ajutor, dispozitivele noastre smart dispun de un sistem de control wireless prin aplicație mobilă, platformă web pentru managementul proceselor, trasabilitate și detecția prezenței pentru siguranță sporită (prin senzori de prezență), precum și ușurință în exploatare.
Specialiștii WOLF-e ROBOTICS asistă utilizatorii pentru configurarea sistemului, etapă în care se creează rute optimizate și se calculează timpi de expunere pentru fiecare spaţiu care va fi dezinfectat. Operatorul trebuie doar să aleagă sarcina dintr-o listă și, eventual, să asiste robotul în navigare. De exemplu robotul WolfBOT va naviga singur și va porni/opri lămpile de dezinfectare corespunzător.
Calculator timp dezinfecție cu ultraviolete / timp de expunere la lumina UV-C
Mai mult chiar, am dezvoltat un instrument separat de calculare a timpului de expunere la radiațiile UV-C, pentru a calcula extrem de simplu rata de folosire lampă bactericidă, aparate smart, roboți mobili și roboți autonomi de dezinfectare aer și suprafețe, adica produsele noastre, marca Wolf-e Robotics, de diferite puteri nominale, pentru diferite tipuri de microorganisme frecvent întâlnite.
Producătorul român, Wolf-e Robotics, cu fabrica la Ploiești, pune la dispoziția celor interesați o resursă foarte utilă oferită în mod gratuit: calculatorul cu ajutorul căruia putem vedea timpul necesar dezinfectării unui spațiu cu lumină UV-C.
Acest calculator timp dezinfecție ne arată ce timpi de expunere UV-C avem nevoie și poate fi accesat pe pagina https://wolfe.ro/calculator-expunere-uv-c/, fiind extrem de ușor de utilizat.
În funcție de tipul dispozitivului utilizat (unidirecțional sau omnidirecțional), utilizatorul alege puterea electrică a tuburilor (8, 15, 30, 55, 200 și 325 W/tub), precum și numărul de tuburi. Calculatorul oferă, în mod automat, datele privind puterea electrică totală (în W) și iradianța UV-C totală (în μW/cm2), măsurată la 1 metru. Apoi, în funcție de dimensiunile camerei pe care utilizatorul le introduce în calculator, sunt afișați timpii de expunere necesari pentru inactivarea patogenilor cei mai comuni. Tabelul cu rezultatele oferă nu doar valorile timpilor de expunere necesari pentru inactivarea patogenilor (MRSA- stafilococul auriu, SARS CoV-2, clostridium difficile) ci și o comparație grafică privind eficiența fiecărui dispozitiv din portofoliul WOLF-e ROBOTICS.
În concluzie
Atunci când este utilizată corect, dezinfecția UV-C este net superioară metodelor clasice de dezinfecție, atât din punct de vedere al eficienței, cât și al costurilor. Ca și în cazul altor metode de dezinfectare, utilizatorul trebuie să apeleze la producători certificați și să știe cum să folosească dispozitivul UV-C pentru a fi în siguranță.
De aceea, vă recomandăm să le cumpărați nu de pe site-uri generaliste, ci de la producători direct. Astfel, veți primi produse de calitate, cu eficiență germicidă ridicată și fără riscuri pentru utilizatori! Toate dispozitivele produse de Wolf-e Robotics sunt sigure pentru a fi folosite în spaţii publice, cu respectarea normelor de siguranţă și folosesc exclusiv surse UV-C ce operează la 254 nm și nu produc ozon.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.
Urmărește-ne pe Facebook și LinkedIn!