De mai bine de 140 de ani, oamenii de știință au descoperit că lumina ultravioletă poate dezinfecta apa potabilă, apele reziduale, aerul, produsele farmaceutice, alimentele și suprafețele. Lumina UV-C este incredibil de eficientă în inactivarea agenților patogeni, inclusiv a bacteriilor și a virușilor. Din acest motiv, dezinfectarea UV-C a devenit, mai ales în condițiile recentei epidemii de Coronavirus, o metodă tot mai utilizată pentru igienizarea suprafețelor, a obiectelor, a aerului din încăperi și clădiri întregi.
O metodă utilizată la început doar în sfera medicală începe să își găsească un rol important și în domenii apropiate de tot ce înseamnă viața noastră de zi cu zi: în școli, grădinițe, săli de fitness, restaurante, hoteluri, clădiri de birouri, magazine și multe alte spații tranzitate de mai mulți sau mai puțin oameni.
********
Există o relație clară între durata tratamentului UV-C, distanța agenților patogeni de la dispozitiv și procentul de microorganisme care sunt distruse — agenții patogeni sunt inactivați pe măsură ce suprafața țintă se apropie de dispozitivul UV, aceasta este expusă la UV-C pentru mai mult timp sau cu o putere mai mare a lămpilor. Pentru dezinfecţia suprafeţelor puterea dispozitivului afectează invers proporţional timpul necesar pentru efectuarea unei dezinfecţii corecte a unui spaţiu.
Realizarea dezinfecției optime depinde fundamental de distanţa dintre dispozitiv și cele mai îndepărtate suprafeţe din spaţiul ce trebuie dezinfectat. Eficienţa radiaţiilor scade cu pătratul distanţei dintre lampă și suprafaţă.
De exemplu: o cameră de 4x4m va avea nevoie de un timp de expunere de 4 ori mai mare decât o cameră de 2x2m, chiar dacă distanţa dintre dispozitiv și cel mai îndepărtat perete crește de doar 2 ori.
********
Fără îndoială, cel mai important beneficiu al dezinfecției cu lumină UV-C este faptul că nu este toxică, spre deosebire de nebulizare care este nocivă datorită substanțelor chimice folosite sau a altor substanțe în produsele de curățare și dezinfectare. Practic, nu există substanțe chimice toxice sau produse secundare cancerigene, care să rămână în încăperi sau pe suprafețe atunci când se utilizează dezinfecția UV-C.
Lumina UV-C este ecologică. Să luăm o lampă UV-C bactericidă de exemplu – în cazul ei dezinfecția cu lumină ultravioletă este un proces fizic, nu unul chimic. Nici nu emite ozon. Din acest motiv, metoda de dezinfecție este benefică nu doar pentru produse nealimentare, ci și pentru alimente, cât și pentru serviciile de pregătire a alimentelor. Prin urmare, în prezent este folosită ca modalitate sigură și non-toxică de dezinfecție pentru restaurante, industria ospitalității și industria medicală.
Este adevărat că dezinfecția depinde de timp. Dar timpul trebuie calculat în contextul particular al spațiilor propuse spre dezinfecție. 2 secunde, 10 secunde, 5 minute sau 15 minute nu înseamnă nimic în contextul general. Mai repede nu înseamnă neapărat mai bun, a efectua doar o dezinfecție parțială pentru a reduce timpul ciclului, înseamnă că doar un anumit număr (sau un anumit tip) de organism va fi distrus.
În timp ce toți producătorii recunosc că timpul este important deoarece acest lucru afectează disponibilitatea încăperilor și a zonelor propuse spre dezinfectare, acesta este direct corelat cu puterea (cantitatea de UV-C) pe care o poate produce sistemul / dispozitivul folosit.
Timpul trebuie calculat în mod strict, pe baza unei formule ce include caracteristicile încăperii, tipul dispozitivului utilizat (unidirecțional sau omnidirecțional), puterea electrică a tuburilor (8, 15, 30, 55, 200 și 325 W/tub), precum și numărul de tuburi.
Pentru a facilita lucrul, am dezvoltat un instrument de calculare a timpului de expunere la radiațiile UV-C, pentru a afla extrem de simplu timpul de folosire pentru lămpa bactericidă, aparate smart, roboți mobili și roboți autonomi de dezinfectare aer și suprafețe, adică produsele marca Wolf-e Robotics, de diferite puteri nominale, pentru diferite tipuri de microorganisme frecvent întâlnite.
********
Tehnologia UV-C funcționează după următorul model: microorganismele sunt expuse acestei lumini UV intense cu efect germicid (253.7 nm) și astfel se distruge capacitatea lor de a se înmulți și de a provoca boli. Se știe că în încăperi există diferite tipuri de suprafețe pe care microorganismele trăiesc – unele care reflectă cantități limitate de UV-C, altele care absorb cea mai mare parte sau toată energia UV-C, în timp ce unele suprafețe pot fi acoperite de alte obiecte plasate în fața lor.
Astfel, dacă o suprafață este „umbrită” și nu este în linia directă de vedere a dispozitivului UV-C atunci pe acea zonă dezinfecția nu este realizată corespunzător, limitând eficacitatea reducerii agenților patogeni.
Roboții mobili sunt cea mai potrivită soluție pentru a rezolva cu succes această problemă a poziționării în multiple zone din încăpere. În acest mod se asigură conformitate și trasabilitate fiecărui ciclu de dezinfecție.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.
Urmărește-ne pe Facebook și LinkedIn!