Infecțiile asociate asistenței medicale (infectiile nosocomiale sau infecțiile intraspitalicești – infecții care își au originea în mediile de îngrijire medicală) – reprezintă o problemă recunoscută pentru unitățile sanitare din România. Aceste infecții, care pot afecta atât pacienții, cât și personalul medical, pot cauza o morbiditate și o mortalitate semnificative, iar combaterea lor reprezintă o povară financiară pentru sistemele de sănătate. Roboții autonomi ne vin în ajutor.
Infecțiile nosocomiale – o problemă pentru spitalele din România
În țara noastră, infecțiile nosocomiale reprezintă o patologie mult subestimată. Conform rapoartelor oficiale comunicate de spitale, ratele de prevalență sunt de doar 0,2 – 0,25%, însă un studiu european din 2018 a arătat o prevalență de 2,6%, ceea ce ar reprezenta aproximativ 100.000 de cazuri înregistrate anual în România.
Cei mai comuni agenți patogeni nosocomiali cunoscuți sunt fie virusuri, fie fungi sau bacterii. Bacteriile, deși sunt organisme unicelulare, au supraviețuit timp de peste trei miliarde de ani datorită adaptabilității și plasticității lor genetice. Aceste mecanisme ajută, de asemenea, bacteriile să dobândească rezistență la antibiotice, detergenți și dezinfectanți. Bacteriile Gram-negative sunt mai rezistente la dezinfectanți datorită membranei lor externe. De asemenea, mutațiile pe care le suferă virusurile constituie un factor important care contribuie la răspândirea bolilor. Prin urmare, acești agenți patogeni sunt capabili să supraviețuiască pe suprafețe timp de ani de zile și se pot transmite persoanelor din cadrul unităților sanitare – pacienți sau personal.
O cauză identificată a numărului mare de infecții nosocomiale în țara noastră o constituie și arhitectura spitalelor. O parte dintre acestea, construite cu mulți ani în urmă, nu îndeplinesc cerințele actuale de spațiu – saloanele sunt mici sau aglomerate, cu mai multe paturi, astfel că metodele standard de dezinfecție pot fi cu greu aplicate, ceea ce crește riscul de transmitere a agenților patogeni.
Înțelegerea căilor de transmitere a infecțiilor nosocomiale poate fi importantă pentru prevenirea transmiterii lor. Cei trei factori de transfer al agenților patogeni includ o gazdă sensibilă, un agent patogen virulent și un mediu favorabil. Reglementarea primilor doi factori presupune o serie de metode de diagnostic, tehnici de ingrijire și tratamente adaptate la vârsta și integritatea sistemului imunitar al pacienților. Însă cel de-al treilea factor, mediul favorabil, implică strategii stricte și procedee moderne de dezinfectare a aerului și suprafețelor, folosind metode eficiente și moderne.
Agenții patogeni nosocomiali se transmit, în principal, prin contactul direct – de la o persoană la alta. Transmiterea se poate face prin intermediul pielii contaminate, prin intermediul apei sau alimentelor, dar și prin contactul cu obiectele, suprafețele sau instrumentarul medical. Prin urmare, pentru prevenirea transmiterii acestora sunt extrem de importante proceduri stricte de dezinfecție, care merg de la o igienă strictă a mâinilor, la echipamentul potrivit de protecție pentru cadrele medicale și la curățarea corespunzătoare a suprafețelor și a aerului din interiorul unităților sanitare.
Dezinfecția, arma principală în lupta cu nosocomialele
Studiile de specialitate au demonstrat că respectarea strictă a regulilor de igienă şi de bună practică medicală contribuie la prevenirea a mai mult de jumătate din totalul infecţiilor nosocomiale. Controlul mai eficient al răspândirii infecțiilor și bolilor transmisibile, folosind metode eficiente de dezinfecție, va duce nu doar la scăderea incidenței acestora, ci și la reducerea cheltuielilor suplimentare pentru sănătate (legate de creșterea duratei de spitalizare, tratamente medicamentoase complexe și pe perioade mai lungi, etc.).
În prezent, cele mai folosite metode de dezinfecție în unitățile medicale implică produse de curățenie profesionale, detergenți și dezinfectanți și personal administrativ care să aplice practicile și procedurile agreate. Însă, de multe ori, așa cum am mai spus anterior, produsele de dezinfecție – indiferent cât de costisitoare – pot fi ineficiente în fața rezistenței agenților patogeni, iar personalul administrativ se poate dovedi mai puțin riguros în aplicarea procedurilor stabilite. Mai mult, o parte dintre substanțele chimice folosite la dezinfecție pot fi agresive și dăunătoare, atât cu oamenii cât și cu mediul.
În plus, detergenții și dezinfectanții nu au niciun impact nici asupra agenților patogeni din aer. Să nu uităm și faptul că dezinfectanții utilizați în mod obișnuit pentru a curăța suprafețele nu inactivează materialul genetic rezistent la antibiotice. Aceste materiale genetice persistă ulterior în mediul înconjurător și pot fi transferate la bacteriile vecine prin transfer orizontal de gene.
Roboții autonomi – o soluție concretă
O soluție concretă pentru aceste probleme și o metodă extrem de eficientă pentru a ține în frâu infecțiile nosocomiale o constituie utilizarea în unitățile spitalicești a roboților autonomi de dezinfectare a aerului și suprafețelor. Acest tip de dispozitive, care folosesc radiațiile UV-C pentru a ucide bacteriile și virusurile și a le împiedica să se reproducă, asigură trasabilitate, conformitate și distrugerea 99,999% a agenților patogeni.
Citește articolul complet în platforma ROmedic.ro, acolo unde noi, Wolf-e Robotics, suntem prezenți cu lista de produse și servicii, articole și noutăți.
ROmedic.ro este unul din principalii actori de pe piața online din România, cu cel mai complex portal medical ce susține dreptul egal la educare și informare pentru sănătate.
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.
Urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn!