Reglementările stricte de igienă și siguranță, asociate și cu recenta pandemie, pun spitalele și instituțiile publice în fața provocării de a găsi noi abordări și tehnologii. Automatizarea dezinfecției cu lumină ultravioletă îmbunătățește sănătatea și siguranța, iar roboții mobili și autonomi cu lumină UV sunt recomandați pentru a fi folosiți, în condițiile în care utilizarea lămpilor UV se face respectând metodologii stricte. Prin urmare, roboții dotați cu accesorii cu lumină ultravioletă sunt ideali pentru dezinfectarea camerelor de spital, a centrelor comerciale, sălilor de clasă și de sport, a altor spații publice. Dezinfecția spațiilor interioare devine mai importantă ca niciodată.
Pentru a asigura o dezinfecție completă, organizațiile au început să utilizeze roboți mobili și autonomi cu lumină UVC. Acestea sunt dispozitive eficiente și ecologice care utilizează lumina ultravioletă pentru a elimina microorganismele din aer și de pe suprafețe. Dar cum alegem un robot de dezinfecție cu lumină UV potrivit pentru nevoile noastre?
Alegerea unui robot de dezinfecție cu lumină UV este o decizie importantă și trebuie luată în considerare o varietate de caracteristici și mărci disponibile. Este important să identificăm nevoile specifice și să cercetăm cu atenție pentru a găsi cel mai potrivit robot pentru spațiile pe care avem nevoie să le dezinfectăm. Există o serie de factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când se compară și se aleg diferitele marci de roboți dezinfectanți cu lumina UV. Printre acestea sunt numărul de tuburi, durata de viață a lămpilor UVC, iradianța UVC și modul de control (prin platformă dedicată, aplicație etc.). În continuare, vom compara mai multe mărci de roboți de dezinfecție cu lumină UV, cum ar fi CoBOT-Ultra produs de Wolf-e Robotics, UVDI-360, Tru-D, Thor-UVC, SteriPro, Xenex și vom analiza caracteristicile lor.
Dacă ești în căutarea unui dispozitiv de dezinfecție UV pentru aer și/sau suprafețe, citește acest articol pentru a descoperi care sunt cele mai importante caracteristici care trebuie luate în considerare și află care este cel mai potrivit produs și cea mai potrivită marcă.
Ce fel de dispozitiv alegem? Pentru dezinfecție UV.
Care este cel mai bun mod de a dezinfecta aerul și suprafețele într-un spital, birou, sală de sport sau în alte situații în care spațiile individuale sunt ocupate în mod normal, dar sunt goale, în mod convenabil, la intervale regulate? Ideal ar fi un sistem care să poată fi transportat – sau să se transporte singur – în acel spațiu potențial infectat și să acționeze singur cu fasciculul său UV-C de distrugere a germenilor. Tot în mod ideal, acest dispozitiv ar trebui să genereze un raport privind procesul germicid, ar trebui să ofere o interfață de acționare de la distanță și s-ar opri automat, pentru a nu expune oamenii la radiațiile UV. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de un robot de dezinfecție eficient! Din fericire, datorită progreselor științei, nu ducem lipsă de opțiuni.
Tehnologiile sunt în mod inerent programabile, iar sistemele robotice sunt adaptate în scopul dezinfecției, pentru a fi mai eficiente decât dispozitivele standard care efectuează operațiunea din poziție staționară. Robotul navighează în interiorul încăperii pentru a minimiza distanța dintre dispozitive și a reduce umbrirea: un dispozitiv UV-C robotizat programat să se deplaseze automat este eficient în reducerea contaminării în toate locurile din întreaga încăpere.
Este important să știm că tehnologiile noi, precum utilizarea unui dispozitiv de dezinfecție cu lumină din gama UV-C presupune mai mult decât simpla apăsare a unui întrerupător. În același timp nu trebuie să ne speriem și să credem că este ceva super complicat și că nu ne vom descurca să utilizăm aceste produse.
Acest lucru înseamnă că trebuie acordată o atenție specială zonelor „umbrite”, plasate – spre exemplu – sub un obiect din încăperea dezinfectată, astfel că este necesar ca sursele de iluminat să fie asigurate din mai multe poziții. Este posibil chiar să fie nevoie ca obiectele sau sursele de lumină UV-C să fie mutate pentru mai multe cicluri de dezinfecție în timpul unei curățări. Un alt impediment pentru o curățare adecvată este faptul că oamenii pot suporta doar doze mici de această lumină. În mod normal, pentru eficiență și siguranță, operatorii instalează iluminatul de dezinfecție UV într-o zonă, pleacă, apoi se întorc când s-a terminat.
Prin urmare, soluțiile care presupun dispozitive fixe de dezinfecție trebuie să fie sigure pentru oameni. În timp ce o astfel de configurație poate fi folosită în mod continuu, dezavantajul evident este că lasă o mare parte din volumul unei încăperi „neatins” de razele UV-C. Dacă o astfel de configurație statică poate constitui o alternativă bună, per global – în situații specifice, este mai greu de implementat și de aceea, cea mai eficientă soluție o constituie robotul de dezinfecție. Utilizarea platformelor robotizate pentru inactivarea agenților patogeni necesită, însă, un set de tehnologii care combină electronica, mecanica, programarea, precum și optimizarea distanței la care UV-C poate fi utilizat cel mai eficient. Deși tehnologiile folosite sunt, în mare, aceleași, caracteristicile roboților diferă, de la producător la producător. Iată, în continuare, câțiva dintre cei mai importanți parametri care caracterizează roboții de dezinfecție și pe baza cărora puteți alege un robot care să se potrivească scopurilor voastre!
Puterea
Lămpile UV folosite în cadrul procesului de dezinfecție trebuie să fie fiabile, eficiente, accesibile și eficiente din punct de vedere energetic. Producătorii folosesc tipuri diferite de lămpi UV în scopuri germicide.
Lămpile cu mercur sunt foarte asemănătoare cu lămpile fluorescente convenționale ca formă și formă. Ele sunt monocromatice, deoarece produc lumină UV cu 253,7 nm (deci 254 nm). Lămpile cu xenon pulsat emit flash-uri cu durata de câteva milisecunde de lumină ultravioletă germicidă. Pulsul produce un spectru larg de lungimi de undă UV-C (200 nm – 315 nm) și sunt capabile să combine efectele germicide ale iluminatului UV-C cu dezintegrarea termică a pereților celulari din cauza intensității și vitezei de livrare fotonică. Aceste tipuri de lămpi pot fi utilizate pentru dezinfectarea spațiilor neocupate – expunerea directă la lămpile UV germicide convenționale în spațiile publice ocupate nu este posibilă, deoarece poate reprezenta un pericol pentru sănătate.
CoBOT Ultra, cel mai puternic robot de dezinfecție din lume este proiectat și fabricat în România de producătorul Wolf-e Robotics, dispune de cea mai mare putere instalată pe un dispozitiv pentru dezinfecție, ceea ce conduce la cicluri foarte rapide de dezinfecție, cu o eficiență cu 25% mai ridicată în comparație cu metodele uzuale de dezinfecție chimică. Dispozitivul funcționează în cicluri scurte de dezinfecție, folosind 10 surse UV-C Philips de 325W de cea mai înaltă calitate care nu generează ozon, cu lungime de undă de 253,7nm. Rezultă o putere totală de 3250W și o durată de viață de 12.000 ore.
Comparație: CoBOT Ultra este de aproape două ori mai puternic decât SteriPro și de peste 5 ori mai puternic decât UVD Robot (în varianta cu 4 lămpi). În plus lmpile UV folosite la fabricația acestui sistem nu produc ozon.
Robotul UVDI-360 este proiectat în US cu patru lămpi UV, care asigură radiații UV la 360 de grade. Pentru o distribuție maximă a energiei UV-C, un strat reflector din aluminiu este plasat în spatele lămpilor. Producătorul utilizează pentru robotul de dezinfecție o putere totală de 650 W. Durata de viață estimată a lămpilor folosite este de 4.000 de ore.
Dispozitivul Tru-D al producătorului american Tru Defence este un sistem portabil de dezinfecție UVC, care furnizează o doză automată și măsurată de lumină UV-C pentru a dezinfecta în mod constant o cameră în timpul unui ciclu. Lămpile Tru-D utilizează niveluri foarte scăzute de vapori de mercur. Conținutul minuscul și invizibil de vapori de mercur este întotdeauna încapsulat în interior; lămpile nu emit niciun produs secundar de mercur. Producătorul utilizează pentru robotul de dezinfecție 28 de lămpi, cu o putere totală de 2.400 W. Durata de viață estimată a lămpilor folosite este de 8.000 de ore.
Robotul de dezinfecție Thor-UVC produs în Marea Britanie și Statele Unite de Finsen Tech, este echipat cu 24 de lămpi individuale cu mercur de joasă presiune, de câte 95W fiecare. Acestea oferă o putere UVC de 2.280W în total, pe o distanță mai mare, eliminând mai mulți agenți patogeni în cel mai scurt timp posibil. Durata de viață estimată a lămpilor folosite este de 9.000 de ore.
Robotul de dezinfecție SteriPro al producătorului sloven UVC Solutions folosește 16 lămpi cu vapori de mercur, ce furnizează radiație UV-C cu o lungime de undă de 254 nm – lămpi standard în dezinfectarea suprafețelor, a apei și a aerului, cu o putere totală de 2.000 W. Durata de viață estimată a lămpilor folosite este de 9.000 de ore.
Potrivit producătorului american Xenex, robotul de dezinfecție Xenex LightStrike utilizează radiație UV provenind de la o lampă cu xenon în intervalul 200-315 nm, la o putere de 1.600 W. Producătorul utilizează o singură lampă, cu o putere de 820 W. Durata de viață a unei lămpi cu xenon variază în funcție de designul și de consumul de putere, un producător important indicând durate de viață medii cuprinse între 500 de ore și 1.500 de ore.
Siguranță în utilizare
Aparatura pentru dezinfecţia suprafeţelor, cu lămpi expuse (vizibile din exteriorul dispozitivului), poate fi folosită în siguranţă doar dacă este prevăzută cu dispozitive suplimentare de siguranţă, precum senzori de prezenţă ce opresc automat lampa dacă detectează mișcare în apropiere. De asemenea, operatorii trebuie instruiţi pentru a folosi aceste dispozitive în siguranţă, doar în spaţii în care nu sunt prezente alte persoane.
CoBOT Ultra este un robot uv care dispune de decuplare automată la detecția mișcării. Conform setărilor de siguranță, robotul nu pornește dacă detectează prezența persoanelor în raza sa de acțiune – funcția fiind asigurată de către patru senzori PIR, cu acoperire 360° și distanță de detecție de 10m.
Comparație: Deși toate mărcile luate în calcul dispun de măsuri de siguranță în exploatare, CoBOT Ultra dispune de un sistem complet, implementat pe paliere suprapuse cu chei de control, pentru a se asigura obiectivul de „zero erori”.
Robotul de dezinfecție UVDI-360 dispune de patru senzori de mișcare în infraroșu, care blochează funcționarea dispozitivului în cazul în care persoanele sunt prezente. De asemenea, siguranța utilizatorului este îmbunătățită prin protecția suplimentară din polimer asigurată pentru fiecare lampă UV, în cazul spargerii accidentale a acesteia.
Dispozitivul Tru-D are caracteristici redundante pentru a asigura funcționarea în siguranță și oprirea automată atunci când o persoană intră în încăperea dezinfectată. Personalul pornește și controlează robotul de la distanță la începerea ciclului de lucru, fiind notificat prin mesaje audio sau scrise atunci când operațiunea este finalizată. Odată cu robotul de dezinfecție, producătorul pune la dispoziția operatorilor Smart BARRIER – pereți autoportanți care se ridică ușor și acoperă o deschidere a camerei de la podea la tavan. Aceștia se pot folosi în zone deschise sau în încăperi de foarte mari dimensiuni, asigurând dezinfecția locală fără a afecta restul zonei.
Thor-UVC este plasat în poziție și se extinde automat la înălțimea optimă pentru a elimina agenții patogeni din zonele întunecate și umbrite. Dispozitivul are patru senzori care opresc automat robotul în cazul în care este detectată orice mișcare. Aceasta înseamnă că utilizatorul se poate afla în siguranță în afara camerei atunci când operează dispozitivul sau îi ajustează setările. În plus, există două butoane de oprire manuală.
Senzorii de mișcare ai SteriPro opresc imediat funcționarea dispozitivului în cazul în care cineva intră accidental în spațiul de lucru. Un filtru special de 185 nm previne producerea de ozon, iar dispozitivul poate fi operat wireless de la distanță, prin intermediul tabletei.
Și senzorii de siguranță ai robotului Xenex LightStrike opresc imediat dispozitivul atunci când este detectată o mișcare în încăpere atunci când robotul lucrează.
Control, trasabilitate și conformitate. Dezinfecție UV.
Pentru a fi cu adevărat eficient, un robot UV-C nu trebuie să asigure doar puterea germicidă. Așa cum am mai spus anterior, robotul trebuie să poată fi manevrat și monitorizat de la distanță, iar activitatea de dezinfecție trebuie configurată conform punctelor de interes specifice fiecărei încăperi. În plus, dispozitivul trebuie să fie capabil să emită notificări privind îndeplinirea sarcinilor sau eventuala întrerupere a ciclului de dezinfecție, precum și informări finale privind calitatea dezinfecției.
Existența unei platforme de management a robotului de dezinfecție permite nu doar adaptarea activității acestuia pentru diversele încăperi din spațiul instituției în care este utilizat, ci și crearea de rutine de curățenie, evaluarea performanțelor procesului de dezinfecție și administrarea resurselor dispozitivului. Toți producătorii de top oferă sau ar trebui să ofere astfel de platforme integrate, care să mărească eficiența dispozitivului, să reducă resursele alocate operațiunii de dezinfectare și riscurile asociate acesteia.
Aplicația mobilă dedicată funcționării robotului CoBOT Ultra este preinstalată pe tableta de control cu sistem de operare Android. În etapa de configurare a sistemului se definesc puncte de interes, se creează rute optimizate și se calculează timpi de expunere pentru fiecare spaţiu. Aplicația trimite notificări atunci când un ciclu de dezinfecție a fost întrerupt de pătrunderea unui persoane în spațiul în care funcționa dispozitivul și atunci când durata de viață a surselor UV-C se apropie de final. Robotul dispune și de o platformă de management complexă, integrată cu sisteme avansate de fleet management, building automation etc. Aceasta permite înrolarea și calibrarea fiecărui dispozitiv în funcție de iradianța surselor UVC și numărul lor, crearea de conturi unice protejate cu parolă fiecărei persoane responsabile cu dezinfecția și înrolarea dimensiunilor camerelor – sistemul generează automat un cod QR unic care este atașat pe fiecare încăpere. Atunci când utilizatorul scanează codul, în funcție de iradianța dispozitivului folosit, sistemul calculează automat timpul necesar pentru aplicarea dozei de UVC stabilită (reducere cu 90%, 99%, 99,99% etc.). De asemenea, poate crea rutine de curățenie, monitoriza performanța angajaților responsabili cu curățenia dar și orice eveniment înregistrat în baza de date și poate urmări durata de viață a surselor pe fiecare dispozitiv înrolat în sistem. Sistemul trimite alerte la fiecare logare a administratorului când se apropie timpul de înlocuire a surselor.
Comparație: CoBOT Ultra integrează aplicația mobilă cu modul de lucru facil într-o platformă dedicată de management al dispozitivelor de dezinfecție pe bază de UV. Beneficiul major al acestui stil de lucru este cel al posibilității de înrolare în sistem a tuturor dispozitivelor UV deținute, indiferent de marca sau furnizorul acestora. În plus se poate realiza la nivel de unitate de lucru, organizație, nivel regional sau național un sistem centralizat în care trasabilitatea și conformitatea activităților de dezinfecție aer și suprafețe sunt monitorizate și analizate în timp real.
Dispozitivul UVDI-360 include mai multe caracteristici automatizate pentru a simplifica operarea și gestionarea datelor. Robotul are propria sa interfață cu ecran tactil color și sistem de operare, unde se înregistrează informațiile specifice ale operatorului, se stochează și salvează locațiile pentru a facilita utilizarea și monitorizarea dispozitivului pentru acele locații și unde se vizualizează date despre starea de viață a lămpii și se primesc notificări automate cu privire la eventuale erori ale lămpii. Istoricul de utilizare se poate accesa și pe portalul Smart Data, bazat pe cloud, care oferă instrumente analitice și de diagnosticare și emite rapoarte personalizate care pot fi filtrate în funcție de mai mulți parametri. Tehnologia UV Dose Verify, care oferă o etichetă sensibilă la UV-C ce își schimbă culoarea din galben în verde atunci când este expusă, confirmă faptul că doza germicidă necesară a atins o suprafață țintă.
Tru-D SmartUVC vine echipat cu o telecomandă cu conexiune celulară activată, care permite un control de ultimă generație, oferind ușurință de utilizare și documentare în timp real a procesului de dezinfecție. Datele de utilizare a dispozitivului sunt colectate și gestionate de robot, iar operatorul poate vizualiza statisticile de utilizare a dispozitivului furnizate automat prin intermediul unui browser web către portalul securizat Tru-D (care oferă date vizuale, arată personalului că o încăperea a fost dezinfectată corespunzător). De asemenea, sunt disponibile rapoarte săptămânale, lunare și trimestriale, personalizate și automatizate, documentație privind utilizarea dispozitivului, precum și analize de evaluare pentru a compara utilizarea și obiectivele de conformitate.
Thor-UVC utilizează o tehnologie de cartografiere a încăperilor LIDAR (un laser 360 de grade) pentru a furniza doza rapidă și eficientă de energie germicidă UV-C și a asigura o dezinfecție eficientă. Cu ajutorul tabletei dispozitivului, operatorul poate face orice ajustări dorite în zona de dezinfecție. Odată ce zona este determinată, robotul oferă un timp exact pentru dezinfecția terminală. Acest nivel de detaliu le permite operatorilor să își gestioneze timpul mai eficient. Odată ce este finalizat un ciclu de dezinfecție, un raport ușor de citit și un grafic de dezinfecție este trimis operatorului prin e-mail. Aceste rapoarte în timp real sunt completate de date sortabile pentru analize și înregistrări de prevenire a infecțiilor.
Robotul de dezinfecție SteriPro dispune, la acest capitol, de trasabilitate SMART dashboard. Utilizatorii pot accesa rapoartele în timp real, prin intermediul tabletei și al tabloului de bord, dar și prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil. Operatorul este ghidat și informat cu privire la stadiul procesului de dezinfecție. Sistemul înregistrează detalii despre fiecare proces de dezinfecție, operator și informații despre cameră.
Americanii de la Xenex LightStrike oferă un program de raportare adaptabil, ale cărui rezultate sunt stocate în cloud. Programul de parteneriat Strike oferă protocoale bazate pe cele mai bune practici privind fluxul de lucru și informații din sute de unități medicale din întreaga lume, instruire pentru utilizarea eficientă a robotului și îmbunătățirea randamentului, precum și analize ale țintelor de dezinfecție, stabilirea obiectivelor și raportări ale datelor.
Prețul
În comparație cu tehnicile tradiționale de curățare, roboții UVC oferă mai multe avantaje. În primul rând, necesită mai puțină forță de muncă: odată poziționat, un robot UVC își va îndeplini sarcina fără a fi nevoie de un control suplimentar. De asemenea, nu necesită resurse permanente de dezinfectant și de înlocuirea echipamentului de curățare. Accesul este extins: roboții UVC pot intra în spații și dezinfecta zone greu accesibile manual sau prin alte metode de curățare.
Utilizarea este mai sigură: deoarece robotul nu utilizează substanțe chimice, spray-uri sau alte produse de curățare, nu există nicio șansă ca substanțele periculoase să cadă accidental în mâini nepotrivite – un aspect important în spitalele în care sunt găzduite persoane vulnerabile.
Deși costul inițial al unui robot UVC pentru dezinfecție este relativ ridicat, în timp se pot face economii substanțiale, atât în ceea ce privește utilizarea continuă, cât și în ceea ce privește sumele economisite datorită reducerii ratelor de infecție. Prețurile pentru mărcile menționate anterior cresc de la aproximativ 51.000 de euro pentru modelul UVDI-360, până la circa 121.000 de euro pentru roboții Tru-D și Xenex. În această gamă de prețuri, ținând cont de toate caracteristicile specifice enumerate anterior.
CoBOT Ultra oferă cel mai eficient raport preț/calitate.
Pentru a vă convinge de calitățile și de eficiența robotului CoBOT Ultra, tot ce trebuie să faceți este să solicitați o sesiune demo, rezultatele fiind garantate pe bază de dozimetre certificate! Toate sistemele Wolf-e Robotics, dezvoltate și produse integral în România la cele mai înalte standarde de calitate, vin împreună cu o serie de servicii integrate (analize microaerofloră, consiliere produse, service), iar cei interesați beneficiază de consiliere personalizată.
Comparație: CoBOT Ultra este cel mai puternic robot din lume, la momentul actual, având un preț la jumătate față de alte mărci care nu au nici pe departe puterea sa. De exemplu, Tru-D și Xenex sunt la preț dublu față de CoBOT Ultra. În ceea ce privește comparația similară a prețului între UVD Robot și CoBOT Ultra, trebuie să menționăm că aici diferența de putere este foarte mare, dispozitivul produs de compania românească Wolf-e Robotics fiind de peste 5 ori mai puternic.
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.