Riscul contaminării microbiene pe suprafețele spitalicești este un factor bine cunoscut în răspândirea infecțiilor asociate asistenței medicale, denumite și infecții nosocomiale. Acest fapt a condus la proceduri stricte de dezinfecție stabilite pentru a asigura siguranța pacienților și a personalului din domeniul sănătății, în principal.
Însă, după cum demonstrează un studiu recent, este posibil ca actualele proceduri optime de dezinfecție standard a unităților medicale să nu mai fie suficiente pentru a preveni răspândirea agenților patogeni, în special în cazul suprafețelor care sunt expuse frecvent traficului intens de pacienți, personal, colaboratori sau vizitatori.
Infecții intraspitalicești, o problemă majoră
Un studiu recent publicat în American Journal of Infection Control raportează existența unei contaminări microbiene – inclusiv cu bacterii patogene și potențial patogene – pe suprafețele spitalicești cu grad ridicat de utilizare, în ciuda respectării protocoalelor de dezinfecție recomandate. Constatările ridică o nouă provocare referitoare la acțiunile persistente de reducere a infecțiilor asociate asistenței medicale (infecții nosocomiale) și indică faptul că ar putea fi necesare strategii inovatoare pentru o dezinfecție mai eficientă a acestor suprafețe.
Studiul a fost realizat la Central Texas Veterans Healthcare System, unde cercetătorii au colectat probe de pe 400 de suprafețe din incinta unității sanitare (2022). Ei s-au concentrat pe suprafețele cu grad ridicat de atingere, cum ar fi manechinele utilizate pentru practica de resuscitare, posturile de lucru pe roți, mesele din sala de pauză, traversele paturilor și tastaturile de calculator de la posturile asistenților medicali. S-a constatat că toate aceste suprafețe adăpostesc cele mai diverse tipuri de bacterii.
În total, au fost identificate 60 de tipuri diferite de bacterii în toate probele, inclusiv 18 agenți patogeni umani bine cunoscuți și o serie de bacterii care pot deveni patogene pentru oameni, în anumite circumstanțe. Cele mai frecvente tipuri de bacterii patogene cunoscute au inclus, printre altele, Enterococcus, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Escherichia coli și Klebsiella aerogenes. Unele dintre tipurile de bacterii potențial patogene au fost asociate cu infecții ale fluxului sanguin, meningită și endocardită. Aproximativ jumătate dintre bacteriile identificate au fost, de asemenea, găsite în probe clinice colectate de la pacienți în cursul anului 2022.
Autorii studiului menționează faptul că rezultatele ar trebui să dea de gândit profesioniștilor din domeniul sănătății, deoarece arată faptul că infecțiile cu agenți patogeni persistă în ciuda atenției riguroase acordate practicilor de dezinfecție. Studiul demonstrează în mod clar încărcătura biologică asociată cu suprafețele spitalicești. Rezultatele indică faptul că metodele clasice de dezinfecție, oricât de riguroase ar fi ele, sunt, de foarte multe ori, depășite și ineficiente.
Roboții cu lumină UV, eficienți în orice locație
Prin urmare, o rezolvare pentru aceste probleme ar constitui-o dezvoltarea unor protocoale de dezinfecție mai eficiente și a unor strategii pentru a preveni răspândirea organismelor periculoase și pentru a proteja mai bine pacienții și angajații din domeniul sănătății. Una dintre soluțiile reale și eficiente propuse de specialiști o constituie utilizarea lămpilor UV germicide pentru sterilizarea suprafețelor. Capacitatea lor de a inactiva o gamă largă de microorganisme, inclusiv cele care provoacă infecții nosocomiale, s-a dovedit deosebit de eficientă în distrugerea ADN-ului / ARN-ului acestor agenți patogeni, făcându-i incapabili să se reproducă.
Dispozitivele UV-C pot fi instalate strategic pentru a viza suprafețele cu grad ridicat de atingere, cum ar fi balustradele paturilor, mânerele ușilor și mesele și nu numai atât! Mult mai eficienți sunt însă roboții mobili și autonomi de dezinfecție cu lumină UV-C: prin capacitatea lor de a dezinfecta atât suprafețele cât și aerul. Aceste dispozitive pot juca un rol crucial în reducerea răspândirii contaminării microbiene, ele pot fi programate să intre în camerele din unitatea medicală după procedurile de curățare manuală și să îmbunătățească semnificativ ratele de dezinfecție.
Roboții autonomi de dezinfecție cu lumină UV-C se bazează pe senzori pentru a detecta mișcarea și a se opri dacă sunt persoane în apropiere. Dispozitivele își urmează traseul prestabilit pentru dezinfecție prin încăperi sau holuri și își pot găsi singuri drumul înapoi la stațiile de încărcare. Practic, funcționează fără a necesita prezența oamenilor – fiind eficiente nu doar din punct de vedere al procesului de dezinfecție, ci și din cel al cheltuielilor de personal.
Cum alegem astfel de dispozitive? Este posibil să avem rată de infecții aproape de zero?
Alegerea unui robot de dezinfecție cu lumină UV este o decizie importantă și trebuie luată în considerare o varietate de caracteristici și mărci disponibile. Este important să identificăm nevoile specifice și să cercetăm cu atenție pentru a găsi cel mai potrivit robot pentru spațiile pe care avem nevoie să le dezinfectăm. Există o serie de factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când se compară și se aleg diferitele marci de roboți dezinfectanți cu lumina UV. Printre acestea sunt numărul de tuburi, durata de viață a lămpilor UVC, iradianța UVC și modul de control (prin platformă dedicată, aplicație etc.).
Este important să știm că tehnologiile noi, precum utilizarea unui dispozitiv de dezinfecție cu lumină din gama UV-C presupune mai mult decât simpla apăsare a unui întrerupător. În același timp nu trebuie să ne speriem și să credem că este ceva super complicat și că nu ne vom descurca să utilizăm aceste produse.
CoBOT Ultra, cel mai puternic robot de dezinfecție din lume este proiectat și fabricat în România de producătorul Wolf-e Robotics, dispune de cea mai mare putere instalată pe un dispozitiv pentru dezinfecție, ceea ce conduce la cicluri foarte rapide de dezinfecție, cu o eficiență cu 25% mai ridicată în comparație cu metodele uzuale de dezinfecție chimică. Dispozitivul funcționează în cicluri scurte de dezinfecție, folosind 10 surse UV-C Philips de 325W de cea mai înaltă calitate care nu generează ozon, cu lungime de undă de 253,7nm. Rezultă o putere totală de 3250W și o durată de viață de 12.000 ore.
Comparație: CoBOT Ultra este de aproape două ori mai puternic decât SteriPro și de 2.25 ori mai puternic decât UVD. În plus, lămpile UV folosite la fabricația acestui sistem nu produc ozon.
Roboți UV-C made in Romania
Dacă în urmă cu câțiva ani, roboții de dezinfecție erau dispozitive foarte costisitoare și extrem de greu de procurat, acum soluția este una la îndemână: Wolf-e Robotics, prima companie românească specializată în proiectarea și fabricarea sistemelor smart și roboților mobili și autonomi pentru dezinfecție și filtrare aer și suprafețe, poate asigura o gamă completă de dispozitive autonome, personalizate în funcție de necesitățile fiecărui beneficiar.
Beneficiile alegerii roboților autonomi Wolf-e Robotics:
- Dezinfecție eficientă și sigură: sistemele UV-C elimină 99,9% din microorganisme, asigurând un mediu mai sigur pentru pacienți, personal și vizitatori
- Soluții personalizate: gamă largă de echipamente potrivite pentru diferite obiective, de la dispozitive mobile pentru dezinfectarea rapidă a încăperilor mici la sisteme integrate și autonome pentru dezinfectarea completă a clădirilor mari
- Tehnologie avansată: cea mai recentă tehnologie UV-C pentru a asigura performanțe optime
- Eficiență din punct de vedere al costurilor: dezinfectarea UV-C este o soluție rentabilă pe termen lung, reducând costurile asociate infecțiilor nosocomiale și îmbunătățind productivitatea personalului
- Protejarea mediului înconjurător: tehnologia UV-C nu utilizează substanțe chimice nocive și nu contribuie la poluarea mediului
- Producție românească: Wolf-e Robotics este companie românească, ce contribuie la dezvoltarea tehnologiei medicale de ultimă generație
Cu un accent deosebit pe inovație și calitate, Wolf-e Robotics contribuie la asigurarea unui mediu curat și sigur pentru comunități. Dispozitivele de dezinfecție aer și suprafețe sunt utilizate de companii și organizații din România, din diverse sectoare de activitate, în cadrul unor parteneriate publice și private.
__________________________________________________________________________________________________
Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.